Produkciók

Jelenlegi hely

Magyar flódni (Kóstoltad már?)

A  Magyar flódni című előadásunk 2017. márciius 5-én bekötözött a Madách Színház Stúdiójába. Kováts Kriszta és Nyáry Krisztián estjén  zenél a Kováts Kriszta Kvintett. A 
bemutató az Átrium Filmszínházban volt a Zsidó Művészet Napok keretében. Korábban az Erzsébetváros középiskolásai nézhették meg az előadást a Bethlen Színházban, majd Diószegi Endre irodalomtanár vezetésével megbeszélték a művészekkel együtt a látottakat.

Kováts Kriszta folytatja a Nádasdy Ádámmal és a Kováts Kriszta Kvintett-tel elkezdett sikeres Budapest bámészko című műsorát, amelyben felelevenítette a múlt század Budapestjét, annak legendás alakjait és helyszíneit, dalban és prózában. Most Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész segítségével és írásaival (Így szerettek ők, Igazi hősök) teszi ezt, régi és új dalokkal, művészeket és hősöket megidézve - azokat, akikre büszkék vagyunk.

Ők magukat hol egyszerűen magyarnak és olykor kényszerűen zsidónak vallva, meghatározták a magyar kultúrát, mint például Molnár Ferenc, Karinthy, Örkény, Szerb Antal. Többüket a Horthy rendszer gyilkolt meg zsidó származásuk miatt, bár ők magyarnak és katolikusnak vallották magukat, mint például  Radnóti Miklós.És ha visszanézünk az időben, az egyik legnagyobb 48-as hősünk Löw Lipót, a rámás csizmás rabbi, aki Veszprémben kihirdette a függetlenséget. De a pesti vicc is a kultúránk része, ahogyan az operettek, a kuplék (Weisz Adél), a magyar nóták (Seress Rezső) és a kabarék is (Alfonzó). Az esten elhangzik a leginkább irredenta dalként elhíresült Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország! is, amelyről kevesen tudják, hogy eredetileg két zsidó szerző alkotása és egyikük internálótáborban halt meg.
A zsidó és magyar kultúra úgy olvad össze ezekben a sorsokban, mint a flódni rétegei az ember nyelvén – elválaszthatatlanul.

Szerkesztő-rendező: Kováts Kriszta

Zene: Kováts Kriszta Kvintett
Látvány: Ruttka Andrea
Film: Weininger Gabriella
Világítás: Mudráninecz János

A Kovátsműhely (www.kovatsmuhely.hu) és a Zsidó Művészeti Napok (Zsidó Művészeti Napok) közös produkciója

A ZsiMü video-ajánlója Krisztával és Krisztiánnal:  https://www.youtube.com/watch?v=0MGWzu4CJtw 

Kririka:Magyar flódni, avagy zenés történelem | Kováts Kriszta és Nyáry Krisztián egy színpadon

Képek::