Hírek

Jelenlegi hely

Játékok és szerelmek

Kováts Kriszta és Nyáry Krisztián koncertszínháza

- zenés játszmák -

„ Szépen szerválj,
szépen játssz!
Üss egy jót,
üss egy ászt.
Mert engem így még nem győzött le más,
rám nézel és megvolt az ász.”

PROMO-VIDEO: Játékok és szerelmek promo

Kováts Kriszta három éve a Madách Stúdióban minden évben bemutat a zenekarával egy új programot.  Budapest bámészko (vendég: Nádasdy Ádám) 2015, Magyar flódni (vendég: Nyáry Krisztián) 2016, és most, 2017–ben:

Játékok és szerelmek, ismét Nyáry Krisztiánnal. Az idei Könyvhét sikere volt a Corvinánál megjelent könyv cd-melléklettel, ebből készült a koncertszínházi bemutató.

Fábri Péter írt 13 dalt a játékokról Kováts Kriszta zenekarának tagjaival. Póker, rulett, dominó, scrabble, tenisz, Ki nevet a végén és sok más játék kerül szóba a dalszövegekben. Minden dalból az derül ki, hogy egy-egy játék tulajdonképpen egy-egy sűrített emberi dráma. Nyáry Krisztián pedig minden játékhoz talált egy meglepő történetet. A játékok apropóján elkalandozunk a Monarchiába: megtudjuk, kinek az álarca volt Lőwy Árpád; hol volt Heltai Jenő, Molnár Ferenc és Bródy Sándor játszótere;  a scrabble-ről miért Matzner Lola, Márai Sándor felesége és a ping-pong-ról miért Komjádi Béla, a magyar vizipóló megteremtője jutott a szerző eszébe. Bartók Béla szerelmi ajándéka Geyer Stefinek egy hegedűverseny volt, amelyben megidézi Stefi nevetését. A történetből kiderül, hogy ki nevet a végén…

A cd bemutatója májusban volt a Zsidó Művészeti Napok (http://zsidomuveszetinapok.hu )keretében a Budapest Jazz Club-ban. A cd érdekessége, hogy most Kriszta zenekarának tagjai írták a zenét. A legtöbbet Schneider Zoltán, aztán Csuhaj-Barna Tibor és Perger Guszty is írt egy ütős-számot. Az anyag úgy született, hogy Péter kitalálta a témát, hogy játékokról szóljon a következő albumunk. A játékoknak persze szabályai vannak (pl. tenisz, póker, rulett, ping-pong, stb.) - a daloknál az lett a szabály, hogy midegyik játék egy-egy életjátszma is. Krisztián számára az volt a szabály: írj bármit, ami ezekről a dalokról és játékokról eszedbe jut. És neki  többnyire a Monarchia idejéből jutottak eszébe különféle történetek.

A dalok bemutatója a Zsidó Művészeti Napok keretében volt 2017.május 7-én a Budapest Jazz Club-ban:
http://zsidomuveszetinapok.hu/hu/programok/38-2017-majus-7/187-jatekok-e...
https://papageno.hu/promocio/2017/04/zenes-jatszmak-kovats-krisztaval-es...

Kritika: https://olvassbele.com/2017/05/17/kapcsolatok-es-disszonanciak-kovats-kr...

A könyvbemutató a Magvető Caféban volt május 23-án és a szerzők a Könyvhéten dedikáltak június 11-én, június 17-én pedig  a Láng Tékában  A Pozsonyi Pikniken  szeptember 2-án ízelítőt adtak a novemberi bemutatóból.

Előadások:
Bemutató: 2017 november 11.19.30Madách Stúdió  további előadások: november 23, december 5, 19.

Egy kedvcsináló dal a cd-ről: DOMINO: https://soundcloud.com/kovats-kriszta/kovats-kriszta-kvintett-domino

zenél a Kováts Kriszta Kvintett
tánc: Zavaros Anna, Zelei Péter

Zene: Csuhaj-Barna Tibor, Schneider Zoltán, Perger Guszty
Dalszövegek: Fábri Péter
Fotók: Fortepan
Asszisztens: Mudránninecz Éva
Látvány, háttérképek: Ruttka Andrea

Rendező: Kováts Kriszta

Képek::